سپتوپلاستی چیست؟

دکتر لیلا ملکی

متخصص جراحی گوش و حلق و بینی و سرو گردن

آدرس مطب : تهران، زعفرانیه خیابان مقدس اردبیلی،نبش خیابان فرخ،ساختمان فرخ،طبقه ۳،واحد ۳۰۵

روز های حضور : فقط یکشنبه و پنجشنبه

مراجعه فقط با هماهنگی قبلی پذیرفته است

تلفن منشی مطب : 3090 070 0910

سپتوپلاستی یک عمل جراحی برای صاف کردن استخوان و غضروف بینی، از بین برد انحراف بینی در اثر انحراف سپتوم ها (دیواره های بینی) است. این عمل زمانی انجام می شود که سپتوم بینی فرد به یک طرف بینی منتقل شده باشد.

لازم به ذکر است که سپتوم دیواره استخوان و غضروف است که بینی را به دو بخش جداگانه تقسیم می کند.

بنابراین هنگامی که تیغه بینی کج باشد به عنوان یک سپتوم انحرافی شناخته می شود. سپتوم انحرافی می تواند تنفس از طریق بینی را سخت کند و به دلیل تخلیه ضعیف هوا خطر عفونت سینوس ها را افزایش دهد.

در حالی که برخی از افراد با سپتوم انحرافی متولد می شوند، اما برخی دیگر در اثر آسیب دیدگی دچار این مشکل می شوند. در سپتوم انحراف یافته یک طرف بینی از طرف دیگری کوچک تر است.

نحوه انجام سپتوپلاستی

در طول سپتوپلاستی، سپتوم بینی فرد تا وسط بینی جا به جا می شود. طی این عمل ممکن است نیاز باشد بخش هایی از بینی بریده شوند و از بین بروند.

این روش جراحی که تا به امروز تنها راه درمانی برای رفع این مشکل است، سپتوم را صاف می کند و باعث می شود جریان هوای بهتری در بینی فرد ایجاد شود. بعد از انجام عمل سپتوپلاستی نفس کشیدن فرد راحت تر خواهد بود.

چرا سپتوپلاستی انجام می شود؟

به طور کلی عمل جراحی سپتوپلاستنی بینی برای افرادی که در فرم و شکل ظاهری بینی خود هرگونه انحراف و کجی مشاهده می کنند و دارای انحراف در سپتوم ها هستند، به طوری که این مسئله تنفس آنها از طریق بینی را تحت تاثیر قرار داده باشد، مورد استفاده قرار می گیرد.

آیا سپتوپلاستی عوارض و خطراتی هم دارد؟

عمل سپتوپلاستی نیز مانند هر عمل جراحی دیگری می تواند منجر به برخی عوارض شود که در این قسمت به برخی از مهمترین آنها اشاره می شود :

  • عفونت
  • واکنش منفی به بیهوشی
  • خونریزی
  • انسداد بینی
  • تغییر شکل بینی
  • کاهش حس بویایی
  • بی حسی موقتی در لثه فوقانی، دندان ها و بینی

برای درمان برخی از این عوارض ممکن است فرد به جراحی دیگری نیاز پیدا کند. همچنین اگر نتیجه جراحی سپتوپلاستی با انتظارات بیمار مطابقت نداشته باشد، می تواند عمل جراحی دیگری انجام دهد.

اما لازم به ذکر است که عوارض ناشی از این عمل به طور کلی بسیار نادر و خفیف هستند.

اقدامات پس از سپتوپلاستی

برای احتمال کاهش خونریزی و تورم، پزشک ممکن است اقداماتی احتیاطی را برای چند هفته پس از جراحی رعایت کنید. بسته به وسعت جراحی، ممکن است نیازی به انجام همه این موارد نباشد: هنگام خواب سر خود را بالا بیاورید. تا چند هفته بینی خود را باد نکنید. لباس هایی بپوشید که در جلو بسته می شوند. لباس هایی مانند پیراهن یا ژاکت را روی سر خود نکشید. تا پنج هفته از فعالیت‌های شدید مانند ایروبیک و آهسته دویدن خودداری کنید تا از احتمال خونریزی بینی جلوگیری کنید.

چگونه برای انجام عمل سپتوپلاستی آماده شویم؟

قبل از برنامه ریزی برای انجام سپتوپلاستی بهتر است در مورد مزایا و خطرات این جراحی با جراح خود مشورت کنید. همچنین در این جلسه در مورد مواردی همچون تاریخچه پزشکی بیمار، داروها و مکمل های فعلی، معاینه بدنی و انتظارات و توقعات بیمار در خصوص نتیجه حاصل از عمل صحبت می شود.  

آمادگی قبل از عمل سپتوپلاستی به چه صورتی است؟

پزشک ممکن است از شما بخواهد دو هفته قبل از عمل برخی از داروهای خاص را متوقف کنید. این داروها می تواند شامل آسپرین، ایبوپروفن و سایر داروهای رقیق کننده خون باشد. این کار برای کاهش خطر خونریزی بیش از حد در طی و بعد از عمل است.

جراحی بینی گوشتی

همچنین اگر به بعضی از داروها حساسیت دارید یا سابقه بیماری خاص و یا خونریزی دارید، حتما پزشک خود را در جریان قرار دهید.در برخی موارد، بیمار جهت جلوگیری از درد، مورد بیهوشی موضعی قرار می گیرد، با این حال بیشتر افراد تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرند.

بنابراین اگر قرار است تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرید، بعد از نیمه شب قبل از عمل چیزی نخورید و ننوشید. این کار از استفراغ و خفگی در اثر تهوع هنگام بیهوشی جلوگیری می کند.

روند بهبود بعد از انجام عمل سپتوپلاستی

عمل سپتوپلاستی معمولاً به طور سرپایی انجام می شود و فرد می تواند همان روز بعد از عمل به خانه بازگردد. زمانی که اثر داروی بیهوشی از بین می رود، بینی فرد برای جلوگیری از خونریزی متورم، دردناک و مملو از پنبه خواهد بود. البته این پانسمان چند روز بعد از عمل برداشته می شود.

همچنین در صورت شدید بودن درد، فرد می تواند با تجویز پزشک، برخی داروهای مسکن را مصرف کند. به احتمال زیاد پزشک از بیمار می خواهد که از مصرف آسپرین، ایبوپروفن و داروهای دیگری که موجب رقیق شدن خون می شود، اجتناب کند.

همچنین فرد باید فعالیت بدنی خود را به مدت چند هفته پس از عمل محدود کند تا تورم به حداقل برسد و زخم هرچه سریعتر بهبود یابد.این محدودیت شامل ورزش و فعالیت های سنگین مانند دویدن، بلند کردن وزنه می شود. این فعالیت ها می تواند فشار خون بیمار را افزایش داده و در نتیجه منجر به خونریزی شدید شود.

نکاتی برای بهبودی سریع تر

  • هنگام شب و خواب سر خود را در وضعیتی بالا قرار دهید.
  • تا چند روز بعد از عمل اقدام به گرفتن بینی خود و تمیز کردن آن از داخل نکنید·
  • پوشیدن لباس های جلوباز و دکمه دار تا به هنگام در آوردن لباس به بینی آسیبی نرسد.
 

بعد از گذشت چند روز درد کاهش پیدا می کند؟

بعضی از بیماران ممکن است در مدت زمان طولانی کاهش تورم و کبودی های صورت را تجربه کنند. اما برای افرادی که جراحی بینی به روش بسته انجام داده اند، بعد از گذشت فقط چند روز نتیجه جراحی را خواهند دید. فقط ممکن است کاهش تورم کمی زمان ببرد.

ببه طور کلی عمل جراحی سپتوپلاستنی بینی برای افرادی که در فرم و شکل ظاهری بینی خود هرگونه انحراف و کجی مشاهده می کنند و دارای انحراف در سپتوم ها هستند، به طوری که این مسئله تنفس آنها از طریق بینی را تحت تاثیر قرار داده باشد، مورد استفاده قرار می گیرد.

 

 نتیجه گیری

زخم روی بینی و فرآیند تنفس فرد سریعا و بعد از مدت کوتاهی بهبود پیدا می کند. البته روند بهبودی کلی می تواند کند باشد و مدت زمانی حدود یک سال به طور انجامد تا غضروف و سایر بافت های بینی در محل جدید خود شکل بگیرند و ترمیم شوند. گفتنی است اکثر افراد بعد از عمل هیچ علائم مداومی را تجربه نمی کنند. در برخی موارد نادر، غضروف و بافت های بینی به مرور زمان تغییر می کنند و سرانجام جریان هوا در بینی دوباره مسدود می شود. این بدان معناست که برای تغییر شکل بیشتر بینی و سپتوم نیاز به یک عمل جراحی مجدد بینی وجود دارد.